Werkgroep 'Eigen Zaadteelt' / Groupe de Travail 'Cultiver ses propres semences'
Werkgroep 'Eigen Zaadteelt' / Groupe de Travail 'Cultiver ses propres semences'
Fwd: [Reclaimthefields] Groupe de travail "Eigen Zaadteelt"(Cultiver ses propres semences)
Le group de travaille 'eigen zaadteelt' de Flandre organise des réunions sur la production de semences et les projets CSA (community supported agriculture) en février/mars. Le 15 de décembre aura lieu une présentation sur la 'Biodiversité du Poireau" à Merelbeke.
NIEUWS EN ACTIVITEITEN VAN DE WERKGROEP EIGEN ZAADTEELT
Beste vrienden,
Het ADLO-demoproject 'Genetische Diversiteit van Groentegewassen in Actie" presenteert Biodiversiteit in prei: ditop woensdag 15 december 2010 om 15 uur op het Ilvo-Eenheid Plant in Merelbeke. Hier zullen tuinderselecties , oude rassen en F1-hybriderassen getoond worden. HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VIND JE IN DE BIJLAGE. Het is een gelegenheid om biodiversiteit van preirassen te zien, te beoordelen en te bespreken met elkaar. Op onze activiteit van de groene selder hoorden we van klassieke tuinders dat ze de eigen selecties van winterprei terug opgenomen hebben na het uitproberen van F1-hybriden. Daarom kijken we uit naar een talrijke opkomst van telers die winterprei oogsten, zodat een levendige discussie op gang kan komen. Iedereen van harte uitgenodigd.
ACTUALITÉ ET ACTIVITÉS DU GROUPE DE TRAVAIL "EIGEN ZAADTEELT" (CULTIVER SES PROPRES SEMENCES)
Chers amis,
LE projet « Action Diversité Génétique des Légumes » présente la Biodiversité du poireau : L'action se déroulera le15 décembre 2010 à 15h à Merelbeke sur le site de l' « Ilvo Eenheid Plant ». Y seront présentées des sélections maraîchères, d'anciennes variétés de légumes et des hybrides F1. Le programme complet se trouve en annexe. Ce sera l'occasion de découvrir la diversité des espèces de poireaux, d'en juger et d'en discuter ensemble.
Nous avons remarqué que nombre de maraîchers classiques en sont revenus à leurs propres sélections de poireaux d'hiver après avoir essayé les hybrides F1. Pour cette raison nous espérons que les cultivateurs de poireaux d'hiver viendront nombreux afin d'animer les débats. Tout le monde est le bienvenu.
Op Maandag 22 november 2010 ging in het Nederlandse Zeist een Symposium door over 'Zaadgoed is ons cultureel erfgoed'. De centrale vraag op dit symposium was: 'Hoe behouden we de diversiteit aan rassen voor de biologische landbouw?' 15 mensen uit Vlaanderen namen deel aan dit bijzondere initiatief dat mede door Bioforum en Landwijzer werd ondersteund.
Als speciale gast voor het symposium was Vandana Shiva uitgenodigd om de 150 aanwezige toehoorders aan het begin van het symposium toe te spreken en om aan het einde te besluiten.
Vandana Shiva is een wereldberoemd voorvechter van biodiversiteit. Op schitterende wijze vertolkte zij haar zorgen over het verlies aan biodiversiteit en de gevolgen hiervan voor het milieu, boeren en consumenten. Ze noemde de gentech en patenten als de meest zorgwekkende ontwikkelingen van dit moment. Daarnaast bracht zij een boodschap van hoop gebaseerd op de snelle ontwikkeling van de door haar opgerichte Navdanya beweging. Navdanya is een basisbeweging die ijvert voor de oprichting van regionale zaadbanken en voor de instandhouding van de eigen boerenrassen onder het moto: 'Seeds of Freedom - Gardens of Hope'. Deze beweging reikt verder dan India. Want over de gehele wereld ontstaan initiatieven die ingaan tegen de monopolisering van veredeling en zaadteelt en dit ten voordele van een handvol Multinationals.
In het diverse publiek waren naast tuinders ook onderzoekers-wetenschappers, veredelaars, beleidsmensen, vertegenwoordigers uit de handelsketen en het bankwezen aanwezig. Een namiddag en avond om met veel inspiratie op terug te kijken en uit te leren. Want zoveel was duidelijk, ook voor de Werkgroep Eigen Zaadteelt kan de Indiase en Nederlandse ervaring inspirerend zijn.
Cursus 'selectie in eigen boerenhand' Net als 2 jaar terug overweegt Stichting Zaadgoed in 2011 deze cursus terug door te laten gaan. Hij is bedoeld voor professionele telers en hobbytuinders die meer willen weten over de mogelijkheden van zaadvermeerdering en selectie op hun eigen bedrijf of in hun tuin. De cursus bestaat uit 6 namiddagen met theorie en praktijk die over het gehele jaar worden gegeven.
De kosten bedragen 250 euro inclusief cursusmap. Heb je interesse om de cursus in 2011 te volgen stuur dan een mail met uw naam en adres naar info@zaadgoed.nl onder vermelding van selectiecursus 2011. Je ontvangt dan eind 2010 meer informatie. Het voorlopige programma vindt je op de website van Stichting Zaadgoed onder het kopje 'cursus'.
Ben je serieus geïnteresseerd , gelieve ook de 'Werkgroep Eigen Zaadteelt' op de hoogte te brengen. Misschien kan er een kostendelend samenrijden georganiseerd worden! De cursus is in ieder geval een aanrader!
Winterbijeenkomst: blijft nog in planning, hoewel inhoud en vorm al enigszins zijn getoetst.
We stellen voor om te kijken naar de vraag: "Kunnen we samen met de CSA-bedrijven op zoek gaan naar de mogelijkheden en de beperkingen van eigen zaadteelt op hun bedrijven?"
- Het wordt zoals gebruikelijk een inhoudelijke én praktijkbijeenkomst
- op bedrijfslocatie: contacten zijn gelegd
- mogelijke invalshoeken: ervaring uitwisselen; hoe starten van Eigen Zaadteelt?
- Toepassing van de EU-regeling voor 'Conservation Varieties' die is goedgekeurd en ook in Vlaanderen gaat toegepast worden.
- Bijeenkomst zal doorgaan op een CSA-bedrijf.
- Datum: 2de helft februari of begin maart (ruimte binnen de bedrijfsactiviteiten voor een dag in de week tussen 14 februari en 5 maart
- We Houden jullie op de hoogte en nemen zo spoedig mogelijk opnieuw contact op.
Hebben jullie aanvullende ideeën voor de Werkgroep Eigen Zaadteelt of voor winterbijeenkomst? Laat het ons weten.
Met vriendelijke groet,
Louis De Bruyn
en Greet Lambrecht
P/a Nonnenstraat 19
2800 Mechelen
Tf/Fx 015 330353
GSM 0485 781727
Wil u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Stuur ons gewoon een mailtje.
Source : message reçu le 29 novembre 17h